Obiectul de activitate al Casei Sociale a Constructorilor a fost extins astfel încât să acopere asigurarea protecției salariaților menționați, nu numai în perioada întreruperii activităţii din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, dar și în perioada întreruperii activității ca urmare a stării de urgenţă decretate la nivel național.
În ceea ce privește indemnizația de care salariații cu contract individual de muncă beneficiază pe perioada întreruperii activității, aceasta este în continuare în cuantum de 75% din media pe ultimele 3 luni a salarului de bază brut.
Modificări au intervenit în privința perioadei de acordare a indemnizației, care nu poate fi mai mare de 120 de zile calendaristice în intervalul 1 noiembrie al anului de întrerupere a activității până la data de 31 martie a anului următor.
Separat de această reglementare cu titlu general, prin modificările aduse prin OUG nr. 32/2020 se prevede că perioada de acordare a indemnizației de protecție socială se extinde de drept cu durata aplicării măsurilor dispuse prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.
De asemenea, potrivit noii reglementări, Casa Socială a Constructorilor are ca obiect de activitate și formarea profesională continuă a salariaților din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii.
În realizarea acestui obiect de activitate, Casa Socială a Constructorilor constituie, gestionează şi administrează fondul pentru formarea profesională a salariaților din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii şi stabilește condițiile în care are loc formarea profesională a salariaților membrilor Casei Sociale a Constructorilor.
Alexandra Radu, Senior Associate ONV LAW