Aflarea conținutului ofertei competitorului declarat câștigător în cadrul licitațiilor publice poate genera un avantaj considerabil ofertanților clasați pe locuri inferioare.
Aceștia pot astfel să identifice potențiale vicii ale ofertei clasate pe locul 1 și să le valorifice în cadrul unei contestații, crescându-și considerabil șansele la adjudecarea contractului public.
Informațiile din propunerea tehnică și financiară depusă în cadrul unei licitații publice sunt protejate de confidențialitate în condițiile legislației achizițiilor publice.
Accesul la oferta competitorului creează un avantaj și în licitații viitoare, întrucât cunoașterea informațiilor tehnice și/sau financiare legate de know-how-ul unei societăți concurente care acționează pe aceeași piață, va crea o poziție de inferioritate acestei societăți față de rivalii săi.
Divulgarea sau utilizarea de informații confidențiale obținute nelegal reprezintă o practică de concurență neloială conform Legii nr. 11/1991 privind faptele de concurență neloială, care interzice practicile comerciale care contravin uzanțelor cinstite și principiului general al bunei-credințe.
Ce măsuri poți să iei ne spune Alina Bilan într-un articol pe www.hotnews.ro:
Sesizarea Consiliului Concurenței
Deși nu este calificată de lege drept contravenție, o astfel de conduită poate fi sesizată de către ofertantul vătămat Consiliului Concurenței împreună cu documente doveditoare. Consiliul poate decide, după cercetarea sesizării și verificarea documentelor, încetarea practicilor de concurență neloială, pe durata soluționării sesizării și interzicerea practicilor de concurență neloială.
Continuarea articolului o puteți găsi aici.