(Ro) Implicațiile practice ale modificărilor aduse Codului de procedură civilă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2016, ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 666 C.pr.civ.

revista dreptul_coperta

dreptul_extras

 

Pentru a sublinia schimbările legislative intervenite în practica judiciară cu privire la situația executărilor silite și pentru a facilita asigurarea unei practici judiciare unitare, Valentin Cîlțea analizează implicațiile practice ale modificărilor aduse Codului de procedură civilă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2016, ca urmare a admiterii excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 666 C.pr.civ. prin Decizia Curții Constituționale nr. 895/2015. După o scurtă prezentare de ordin istoric a evenimentelor legislative care au condus la apariția situației actuale privind încuviințarea executării silite, Valentin, examinând efectele Deciziei Curții Constituționale nr. 895/2015 și ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2016, identifică următoarele categorii de situații care se pot ivi în practică:

a) Categoria executărilor silite demarate până la data publicării DCC nr. 895/2015 și adoptării OUG nr. 1/2016, în cadrul cărora nu au fost formulate contestaţii la executare;

b) Categoria executărilor silite în cadrul cărora au fost formulate contestaţii la executare (şi) împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc şi aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării DCC nr. 895/2015;

c) Categoria executărilor silite în cadrul cărora a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 666 C.pr.civ. pe calea contestaţiei la executare şi aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării DCC nr. 895/2015.

În continuare, sunt prezentate o serie de aspecte de ordin practic, printre care menţionăm: impactul produs de modificările legislative cu privire la cauzele pendinte (cererile de încuviinţare a executării silite aflate pe rolul executorului judecătoresc sau instanţei de judecată şi contestaţiile la executare aflate pe rolul instanţelor de judecată) la data publicării DCC nr. 895/2015, precum şi soluţiile pe care le pot pronunța instanțele în ipotezele mai sus prezentate.

Articolul poate fi citit în ultimul număr al revistei Dreptul.

Tags

What do you think?

Related Articles